Δείτε σε πραγματικό χρόνο τον αριθμό των κρούσματα και των θανάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Mapping 2019-nCoV
Κοροναϊός: Τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα
- ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»,
- ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
- Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν»,
- ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
- Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ,
- Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης,
- ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
- Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας,
- ΓΝ Λαμίας
- Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»,
- Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
- Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου,
- ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»
Κοροναϊός στην Ελλάδα: Το τηλέφωνο που πρέπει να καλέσετε σε περίπτωση ανάγκης
Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, οποιοσδήποτε έχει επιστρέψει από το εξωτερικό και ειδικότερα από χώρα που έχει επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού και έχει εμφανίσει ανησυχητικά σημάδια, όπως πυρετό, βήχα ή προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, μπορεί να καλέσει 24 ώρες το 24ωρο στο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΟΔΥ, στον τηλεφωνικό αριθμό:
210-5212504
Κοροναϊός: Συμπτώματα και μετάδοση – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού;
Οι ασθενείς έχουν πυρετό και βήχα, ενώ μερικοί έχουν και δύσπνοια. Τα συμπτώματα, που μοιάζουν πολύ με του SARS, εμφανίζονται ανάμεσα στη δεύτερη μέρα και στη δεύτερη εβδομάδα μετά την έκθεση στον ιό.
Πώς μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων;
Από τον αέρα με τα σταγονίδια του βήχα και του φταρνίσματος, με την προσωπική επαφή (π.χ. άγγιγμα χεριών), με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών (π.χ. πόμολο πόρτας) και στη συνέχεια με το άγγιγμα του στόματος ή της μύτης, προτού κανείς πλύνει τα χέρια του, καθώς επίσης μέσω μολυσμένων κοπράνων.
Πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία του;
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αντιικές θεραπείες για τη λοίμωξη, συνεπώς οι ασθενείς λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία απλώς για τα συμπτώματα τους και θα ανακάμψουν μόνοι τους μετά από ένα διάστημα. Η ανάπαυση και η λήψη πολλών υγρών βοηθούν στην αντιμετώπιση της λοίμωξης.
Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα – Πόσο διαρκεί η επώαση?
Σχεδόν όλοι οι ασθενείς (το 97,5%) έχουν εμφανίσει τα συμπτώματά τους μέσα σε 12 μέρες (συγκεκριμένα 11,5 μέρες) από την έκθεση στον ιό και την έναρξη της λοίμωξης, πράγμα που δικαιολογεί την έως τώρα εφαρμοζόμενη απομόνωση (καραντίνα) για 14 μέρες.
Όμως, περίπου ένας στους χίλιους -σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις- θα ξεφύγει από το «δίχτυ ασφαλείας», καθώς θα εμφανίσει συμπτώματα αφότου έχει βγει από την 14ήμερη καραντίνα. Υπολογίστηκε ότι για κάθε 10.000 άτομα που μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, τουλάχιστον τα 101 θα εκδηλώσουν συμπτώματα μετά τη λήξη της απομόνωσης τους.
Η μέση περίοδος επώασης επί 5,1 μέρες του νέου ιού είναι παρόμοια με εκείνη του προηγούμενου συγγενικού κοροναϊού που προκάλεσε τη νόσο SARS, αλλά και του ιού MERS-CoV που έχει επώαση επί πέντε έως επτά μέρες. Οι ανθρώπινοι κοροναϊοί που προκαλούν τα κοινά κρυολογήματα, έχουν μέση περίοδο επώασης περίπου τριών ημερών.